Bild Skadad berguv på rehabilitering på fågelcentralen, Hisingen.

I november 2019 besökte styrelsen för Petra Lundbergs stiftelse Fågelcentralen på Hisingen i Göteborgsområdet.

Fågelcentralen är en stor viltrehabiliteringsanläggning med inriktning på just vilda fåglar. Här finns utrymmen för allt från små mesar och titor till stora rovfåglar, som har blivit skadade. Sådana skador kan naturligtvis uppkomma i naturen, men vanligast är att de fåglar som lämnas in till Fågelcentralen skadats i samband med människors aktiviteter. Som exempel kan nämnas fåglar som blivit påkörda i trafiken, som flugit in i kraftledningar eller fönsterrutor, som skadats av oljeutsläpp eller på annat sätt behöver vård och rehabilitering.

Anläggningen drivs av organisationen Animals Hope, en ideell organisation som är beroende av donationer och bidrag, och givetvis finns veterinär kopplad till verksamheten. Efter en ansökan till Petra Lundbergs stiftelse fick Fågelcentralen bidrag till inköp av bland annat en röntgenutrustning, för att bättre och snabbare kunna ställa diagnos och bedöma prognosen för fåglar med traumatiska skador såsom brutna vingar. I samband med besöket fick stiftelsens styrelse en genomgång av verksamheten, samt möjlighet att på håll se de olika utrymmen för akuta insatser och långsiktig rehabilitering som finns på anläggningen (man undviker närkontakt mellan besökare och de skadade fåglarna, eftersom sådant stressar fåglarna i onödan). Mer om verksamheten kan läsas här: https://fagelcentralen.se/

Uppdatering. Vi fick ett trevligt mail från fågelcentralen för ett tag sen. Det är alltid lika roligt att höra hur det har gått med projekten, och vad donationerna hjälpt med att uträtta.

Från fågelcentralen: Vi har enormt stor hjälp av den röntgenapparat som vi inköpte med medel från din stiftelse. Den gör att vi kan ställa mycket säkrare diagnoser och upptäcka skador som kanske annars skulle undgått oss.

 

Bild. Röntgen av svan.